Skip to main content

Aikido

Aikido este o sinteza a artelor martiale japoneze.

Aikido este eficient, real si adaptabil. Aceleasi principii care se practica pe saltea sunt aplicate cu usurinta in viata de zi cu zi cand se rezolva conflictele, nu neaparat fizice. Elevii descopera repede ca Aikido ajuta la dezvoltarea unei minti calme, a unui corp coordonat si un adanc sentiment de autorespect.

Senzatia fiecarei persoane despre Aikido e diferita, depinzand de ceea ce ea vrea sa invete practicand Aikido. Tehnicile de baza pot fi invatate in scurt timp. Principiile care stau in spatele tehnicilor pot cere ani intregi de studiu. Practica Aikido creste incontinuu, este din ce in ce mai fluida, mai subtila si mai puternica.

Aikido este in primul rand un sistem de lupta si un mijloc de auto-cultivare si dezvoltare personala. Aikido nu are campionate, competitii, intreceri sau dispute, in afara celor demonstrative. Toate tehnicile Aikido sunt invatate prin cooperare, intr-un ritm adaptat abilitatilor fiecarui practicant. Asa cum spunea fondatorul acestei arte martiale, scopul Aikido-ului nu este sa-i invingi pe altii, ci sa invingi caracteristicile negative care exista in mintea fiecaruia dintre noi si care-i impiedica functionarea. Din punct de vedere tehnic, Aikido isi are radacinile in cateva stiluri de jiujitsu (din care a derivat si judo-ul modern), in particular Daito Ryu Aikijutsu, ca si in arte martiale de lupta cu sabia si cu lancea. Oricum, trebuie sa recunoastem ca multe din tehnicile de Aikido sunt rezultatul inovatiei personale ale Maestrului Morihei Ueshiba.