Skip to main content

Învăţăturile lui O'Sensei

Fii atent la gandurile tale, pentru că ele vor fi cuvinte.
Fii atent la cuvintele tale, pentru că ele vor fi faptele tale.
Fii atent la faptele tale, pentru că ele vor fi obiceiuri.
Fii atent la obiceiurile tale, pentru că ele vor fi caracterul tău.
Fii atent la caracterul tău, pentru că el va fi destinul tău.

ARTA PACII incepe cu tine.Munceste cu tine si lasa ARTA PACII sa se manifeste in toate activitatile tale. Fiecare are un spirit care poate fi slefuit,un corp care poate fi antrenat si o cale pe care sa o urmeze.

Esti in viata pentru a cunoaste si manifesta ceia ce este sacru in tine. Adu pacea in propria viata si aplica ARTA PACII in tot ceia ce te inconjoara.

ARTA PACII nu se bazeaza pe arme sau pe forta bruta;dimpotriva trebuie sa ne armonizam cu UNIVERSUL, sa mentinem pacea in teritoriile noastre,sa hranim viata si sa prevenim moartea si distrugerea. Adevaratul sens al cuvantului samurai este acela de a-i servi pe ceilalti, folosindu-te de puterea iubirii.

Mintea ta ar trebui sa fie in armonie cu functionarea universului; trupul tau ar trebui sa fieacordat cu miscarile universului; trupul si mintea ar trebui sa devina un intreg, armonizat cu activitatea universului.

Telul antrenamentului este de a-l intari pe cel slab, de a fortifica trupul si de a slefui spiritul.

Nu exista intreceri in ARTA PACII. Un adevarat luptator este invincibil deoarece el nu se intrece cu nimeni si nimic. A invinge inseamna sa biruiesti spiritual certaret pe care il gazduiesti in tine.

In ARTA PACII nu se ataca niciodata. Atacul este dovada pierderii controlului. Nu fugi niciodata de nici un fel de provocare si nu incerca sa suprimi sau sa controlezi un adversar intr-un mod fortat. Lasa-i pe adversari sa te atace cum simt ei si contopeste-te cu ei. Nu fugi niciodata dupa adversar. Redirectioneaza fiecare atac si retrage-te ferm.

In antrenament nu te grabi, pentru ca ai nevoie de minim zece ani pentru a stapanii chestiunile de baza si pentru a avansa spre primul rang. Sa nu crezi niciodata ca esti atotstiutor, cel mai perfectionat maestru; trebuie sa continui sa te antrenezi in fiecare zi cu prietenii si elevii tai, si sa progresati inpreuna in ARTA PACII.

CALEA LUPTATORULUI a fost gresit inteleasa, ca o modalitate de a ucide si de a-i distruge pe ceilalti. Aceia care cauta competitia comit o grava eroare. Lovirea, jignirea sau distrugere cuiva constituie cel mai mare pacat pe care il poate face o fiinta umana. ADEVARATA CALE A LUPTATORULUI consta in evitarea masacrului. Ea este ARTA PACII, arta iubirii.

O'SENSEI MORIHEI UESHIBA