Aikido este eficient, real si adaptabil. Aceleasi principii care se practica pe saltea sunt aplicate cu usurinta in viata de zi cu zi cand se rezolva conflictele, nu neaparat fizice. Elevii descopera repede ca Aikido ajuta la dezvoltarea unei minti calme, a unui corp coordonat si un adanc sentiment de autorespect.

Senzatia fiecarei persoane despre Aikido e diferita, depinzand de ceea ce ea vrea sa invete practicand Aikido. Tehnicile de baza pot fi invatate in scurt timp. Principiile care stau in spatele tehnicilor pot cere ani intregi de studiu. Practica Aikido creste incontinuu, este din ce in ce mai fluida, mai subtila si mai puternica.

Aikido este in primul rand un sistem de lupta si un mijloc de auto-cultivare si dezvoltare personala. Aikido nu are campionate, competitii, intreceri sau dispute, in afara celor demonstrative. Toate tehnicile Aikido sunt invatate prin cooperare, intr-un ritm adaptat abilitatilor fiecarui practicant. Asa cum spunea fondatorul acestei arte martiale, scopul Aikido-ului nu este sa-i invingi pe altii, ci sa invingi caracteristicile negative care exista in mintea fiecaruia dintre noi si care-i impiedica functionarea. Din punct de vedere tehnic, Aikido isi are radacinile in cateva stiluri de jiujitsu (din care a derivat si judo-ul modern), in particular Daito Ryu Aikijutsu, ca si in arte martiale de lupta cu sabia si cu lancea. Oricum, trebuie sa recunoastem ca multe din tehnicile de Aikido sunt rezultatul inovatiei personale ale Maestrului Morihei Ueshiba.

Filosofia Aikido

Cuvantul japonez Aikido poate fi tradus ca drumul sau calea (Do) armonizarii sau contopirii (Ai) energiei sau spiritului (Ki). Prin urmare, Aikido este calea armonizarii energiei.

Desi Aikido este invatat cu ajutorul tehnicilor, totusi Aikido nu inseamna tehnicile in sine. Prin practicarea tehnicilor se invata principiile. Aceste principii, integrate intai in corpul si apoi in mintea unui practicant de Aikido, ofera optiuni nelimitate de a trata agresiunea si violenta in orice forma, indiferent daca ea apare in sala de antrenament, pe strada, la lucru, acasa sau in noi insine. Nu e nevoie de cuvinte pentru a exprima aceste principii. Aikido ne invata cel mai clar prin practica reala.

Aikido nu este un mod de a te lupta cu dusmanii sau de a-i invinge; este o cale de a reconcilia lumea si de a face din toate fiintele umane o familie. In nucleul mai tuturor interpretarilor filozofice ale Aikido putem identifica doua idei principale:

  • O angajare in auto-perfectionare prin practicarea Aikido
  • O angajare in rezolvarea pasnica a conflictelor ori de cate ori este posibil